SINGGAH LE


widgeo.net

Ku Li

Ahad, 13 Mac 2016

Kit Siang Mahu Perkuda Dr Mahathir

Penasihat DAP Lim Kit Siang didakwa hanya mempergunakan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mencapat matlamatnya.

Malah Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata kerjasama yang terjalin antara pemimpin pembangkang dengan perdana menteri kelima negara itu hanyalah bertujuan mahu memecah-belahkan Umno.

“Anda fikir (Lim) Kit Siang suka duduk bersebelahan dengan Dr Mahathir? Tidak. Dia hanya mahu kudakan Dr Mahathir untuk mencapai matlamat politiknya. Sebab itulah kita marah - yang duduk dengan pembangkang tu kenapa?

"Apa yang sepatutnya Dr Mahathir lakukan adalah untuk kekal dalam Umno dan membincangkan perkara ini," kata Tengku Adnan ketika berucap merasmikan mesyuarat Umno cawangan Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur hari ini.

Jumaat lalu, Dr Mahathir mengetuai kumpulan lebih 50 orang - termasuk Lim dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali daripada PKR - memeterai deklarasi menyokong penyingkiran Najib sebagai perdana menteri.

Penandatangan lain termasuk bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan bekas Presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik.

Mengulas lanjut, menteri Wilayah itu menyifatkan Dr Mahathir sebagai angkuh.

“Tun Mahathir ini angkuh, dia ingat dia kuat. Mungkin dia fikir beliau mempunyai sokongan rakyat,.

"Kita hormat dia kerana dia adalah seorang negarawan tetapi apabila seorang negarawan duduk dengan pembangkang yang jelas mahu hancurkan negara dan Umno, (adakah) kita boleh berada bersamanya (Mahathir)?," tanya Tengku Adnan kepada hadirin kemudian disambut dengan jawapan "Tidak!"

Berita Berkaitan : Tengku Adnan: Gelaran saya dari pejuang Islam Aceh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan